Το χωριό Αστέρι

Αστέρι, Ρέθυμνο 74100 - Τηλ.: (+30) 697 001 4120

Το χωριό "Αστέρι"

Το Αστέρι είναι ένα πανέμορφο γραφικό χωριό, σε υψόμετρο 80 μέτρων, χτισμένο σε ύψωμα και σε μέρος της πλαγιάς του Αρσανιωτικού χειμάρρου που περνάει από τα δυτικά του.

Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα Χαμαλευρίου στο Νομό Ρεθύμνου.

Βρίσκεται 2 χλμ. Νότια των δύο εθνικών δρόμων ενώ απέχει μόλις 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου και 70 χλμ. από Χανιά και Ηράκλειο.

Αν και ακόμα δεν έχει τεκμηριωθεί, εικάζεται πως το χωριό ονομάστηκε Αστέρι, από μια βρύση που βρισκόταν παλαιότερα στο κέντρο του χωριού με μια μαρμάρινη λιονταροκεφαλή που έλαμπε σαν αστέρι (η βρύση πιθανόν λεηλατήθηκε).

Στην επανάσταση του 1866 τα χωριά Αστέρι και Χαμαλεύρι λεηλατήθηκαν από τους Τούρκους, που κατέστρεψαν ολοσχερώς τα σπίτια των χριστιανών. Αντίστοιχες καταστροφές συνέβησαν και το 1889, οπότε ελάχιστα οικοδομήματα σώθηκαν από την εποχή της Ενετοκρατίας. Παρόλα αυτά το χωριό Αστέρι έχει καταφέρει να διατηρήσει τη δική του ταυτότητα αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου.

Στο χωριό έχει αναγερθεί και μνημείο για τους πεσόντες στην γερμανική αντίσταση. Οι Γερμανοί ήρθαν πρώτη φορά στις 31 Μαΐου του 1941 και, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα στις οικίες του διπλανού χωριού, συνέλαβαν δυο άτομα που είχαν στην κατοχή τους πολεμικό υλικό. Την 1η Ιουνίου, κύκλωσαν το χωριό και συνέλαβαν τους λιγοστούς άνδρες που βρήκαν (δεν πείραξαν τους ηλικιωμένους και τα παιδιά). Εκτέλεσαν συνολικά 14 άτομα (από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις στην Κρήτη) ως αντίποινα για την συμμέτοχη των πολιτών στον πόλεμο. Τα γυναικόπαιδα εγκατέλειψαν το χωριό. Μετά από δυο ημέρες, οι Γερμανοί επέστρεψαν, εκτέλεσαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι, που είχε παραμείνει στο χωριό και πυρπόλησαν όλα τα σπίτια. Το “Σπίτι του Πολιού” λόγω και των εύφλεκτων υλικών που είχε, κάπνιζε για 11 μέρες και υπέστη σημαντικές καταστροφές.

Σήμερα αρκετά από τα κατεστραμμένα σπίτια έχουν αναπαλαιωθεί, ενώ υπάρχουν και καινούργια κτίσματα καθώς πολλοί από τους κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει το χωριό αποφάσισαν να επιστρέψουν στις ρίζες τους.